Vi lagde Norges første single malt.

Det var bare et tidsspørsmål før også Norge fikk sin egen whisky. Svenskene har hatt sin i over ti år, og danskene har sin «Stauning». Norge fikk sin Audny i 2012. Et gammelt norrønt navn som betyr håp. Vår Audny er oppkalt etter en seilskute som dro fra Sørlandet og ut på verdenshavene på slutten av 1800-tallet. Skipper ombord var Aanon Peersen, bestefar til destillatør Ole Puntervold, som lanserte norges første whisky. Høsten 2015 kom den nye generasjonen whisky fra Det Norske Brenneri. Eiktyrne er double matured i Oloroso sherryfat. I årene som kommer vil vi slippe mange spennende varianter. Jon Bertelsen vår Master blender, vil bidra til å føre historien videre.

Audny Series 1.
2012 – utsolgt.
Eiktyrne Quadruple Batch 1. November 2019.
Master Blender Jon Bertelsen

«Å lage en god maltwhisky er nokså enkelt. Man tar simpelthen den beste byggmalten man kan få tak i, drar til et veldig bra bryggeri for å lage en humlefri øl av malten, destillerer denne ekstremt sakte et par ganger i den beste kobberkjelen man har, er nøye med å fjerne hode og hale på riktig måte, reduserer dette med litt vann til 55%, og putter greia på et jækla bra eikefat. Dernest skal den ligge til den er moden nok til å inngå i en ferdig komposisjon, satt sammen av de smaker som i sum danner en fullverdig maltwhisky. Enklere blir det ikke.

Noen ganger overrasker fatet og gir denne fullverdige smaken alene, men som hovedregel består en komplett maltwhisky av flere fat som i sum gir den kompleksiteten man ønsker. Single, Double, Triple, Quadruple, og så videre, er vår måte å fortelle dere hvor mange typer fat som ble utvalgt.

Første ut i vår nye serie er Eiktyrne Quadruple Batch I, mens første Single nok lar vente på seg ennå i noen år til.»

– Jon Bertelsen

Eiktyrne (nor. Eikþyrnir) er i den norrøne mytologien en hjort som sammen med geita Heidrun gikk på taket av Valhall og spiste av greinene til Yggdrasil. Av hornene hans dryppet det ned i brønnen Kvergjelme i Nivlheim. Derfra renner en rekke elver ut i verden.