Vi lagde Norges første single malt.
Det var bare et tidsspørsmål før også Norge fikk sin egen whisky. Svenskene har hatt sin i over ti år, og danskene har sin «Stauning». Norge fikk sin Audny i 2012. Et gammelt norrønt navn som betyr håp. Vår Audny er oppkalt etter en seilskute som dro fra Sørlandet og ut på verdenshavene på slutten av 1800-tallet. Skipper ombord var Aanon Peersen, bestefar til destillatør Ole Puntervold, som lanserte norges første whisky. Høsten 2015 kom den nye generasjonen whisky fra Det Norske Brenneri. Eiktyrne er double matured i Oloroso sherryfat. I årene som kommer vil vi slippe mange spennende varianter. Jon Bertelsen vår Master blender, vil bidra til å føre historien videre.
«Å lage en god maltwhisky er nokså enkelt. Man tar simpelthen den beste byggmalten man kan få tak i, drar til et veldig bra bryggeri for å lage en humlefri øl av malten, destillerer denne ekstremt sakte et par ganger i den beste kobberkjelen man har, er nøye med å fjerne hode og hale på riktig måte, reduserer dette med litt vann til 55%, og putter greia på et jækla bra eikefat. Dernest skal den ligge til den er moden nok til å inngå i en ferdig komposisjon, satt sammen av de smaker som i sum danner en fullverdig maltwhisky. Enklere blir det ikke.
Noen ganger overrasker fatet og gir denne fullverdige smaken alene, men som hovedregel består en komplett maltwhisky av flere fat som i sum gir den kompleksiteten man ønsker. Single, Double, Triple, Quadruple, og så videre, er vår måte å fortelle dere hvor mange typer fat som ble utvalgt.
Første ut i vår nye serie er Eiktyrne Quadruple Batch I, mens første Single nok lar vente på seg ennå i noen år til.»– Jon Bertelsen
Eiktyrne (nor. Eikþyrnir) er i den norrøne mytologien en hjort som sammen med geita Heidrun gikk på taket av Valhall og spiste av greinene til Yggdrasil. Av hornene hans dryppet det ned i brønnen Kvergjelme i Nivlheim. Derfra renner en rekke elver ut i verden.